Guia de fons i col·leccions


Col·lecció de cnidaris

Nom Col·lecció de cnidaris
Nom alternatiu MCNB. Col. cnidaris
Citeu com Museu de Ciències Naturals de Barcelona (MCNB). Col·lecció de cnidaris
MCNB. Col. cnidaris
Descripció Col·lecció integrada per 980 lots corresponents a 450 espècies, que comprèn esquelets d'invertebrats en sec i organismes sencers preservats en líquid. La cobertura taxonòmica s'estén a les classes Hydrozoa, Anthozoa, Scyphozoa, i Cubozoa (de les quals les dues primeres reuneixen el 85% dels lots), amb una vintena d'ordres representats. L'origen geogràfic de les mostres inclou fonamentalment el Mediterrani occidental (amb abundància de material provinent de les costes de Catalunya), el sud de l'Atlàntic, l'Antàrtida i l'Índic (sud-est asiàtic).
Els exemplars més antics preservats en líquid procedeixen de la Secció Oceanogràfica del museu, organitzada a principis de 1917 per Josep Maluquer, i que inclou un conjunt de mostres procedents de l'Estació Zoològica de Nàpols i de la Estación de Biología Marítima de Santander. Altres mostres d'aquest període, en sec i en líquid, provenen d'algunes col·leccions històriques, així com d'altres fonts d'ingrés vinculades al museu. Inventari a nivell de lot d'espècimens per al 99% dels lots.
La col·lecció de cnidaris s'ha enriquit notablement amb l'ingrés recent de mostres procedents de l'Institut de Ciències del Mar (CSIC) i la Universidad de Sevilla, i que reuneix material recol·lectat en el marc de projectes de recerca desenvolupats des de la dècada dels 70 per investigadors com Josep M. Gili, Francesc Pagès i Pablo López. Al marge dels aspectes quantitatius (el material inventariat representa un increment del nombre de lots i espècies del 180% i 400%, respectivament), la nova col·lecció de cnidaris compta amb exemplars tipus i altres espècimens d'elevat valor científic, referenciats en diverses publicacions. Una part substancial de l'esmentat material es conserva en líquid, la qual cosa garanteix la preservació de les parts toves per a futurs estudis anatòmics i histològics. La incorporació i gestió d'aquestes mostres ha estat possible gràcies a l'acció complementària del Ministerio de Economía y Competitividad (Ref. CGL2011-14605-E) per a la creació de la infraestructura d'una col·lecció científica de cnidaris de refereència internacional. Un conjunt dels espècimens de la col·lecció general de cnidaris, en sec i en líquid, ha estat exhibit a diferents exposicions del museu, incloent-t'hi l'actual exposició permanent del Museu Blau, inaugurat el 2011.
Procedència Els fons històrics provenen fonamentalment de l'antiga Secció Oceanogràfica del museu, organitzada a principis de 1917 per Josep Maluquer, i que inclou un conjunt de mostres procedents de l'Estació Zoològica de Nàpols i de la Estación de Biología Marítima de Santander, la majoria en líquid. La col·lecció compta, a més, amb diferents lots en líquid i en sec provinents d'algunes col·leccions històriques, així com d'altres fonts d'ingrés vinculades al museu.
Al marge d'algunes aportacions posteriors, de caire puntual, el gruix de la col·lecció recent és el resultat de diferents projectes de recerca desenvolupats per científics com Josep M. Gili Sardà (Institut de Ciències del Mar, CSIC) i Pablo López González (Universidad de Sevilla). Entre el material reunit des de finals del anys 60 destaquen exemplars tipus, així com altres espècimens de gran valor científic referenciats en diferents publicacions, procedents tant de programes d'investigació fonamental (campanyes a l'Antàrtida a bord del Polarstern) com aplicada (campanyes Benguela i Valdivia per a la prospecció de recursos pesquers al sud de l'Atlàntic). La incorporació i gestió d'aquestes mostres ha estat possible gràcies a l'acció complementària del Ministerio de Economía y Competitividad (Ref. CGL2011-14605-E) per a la creació de la infraestructura d'una col·lecció científica de cnidaris de referència internacional.
Des de 1997 el conservador del departament d'Invertebrats no Artròpodes del museu és Francesc Uribe Porta. Part de la col·lecció de cnidaris ha estat exhibida a diferents exposicions del museu. Un conjunt representatiu ha estat seleccionat amb motiu del trasllat el 2011 de la exposició permanent al Museu Blau.