Guia de fons i col·leccions


Col·lecció de mol·luscs de Miquel Bech i Taberner

Nom Col·lecció de mol·luscs de Miquel Bech i Taberner
Nom alternatiu MCNB. Col. Bech
Citeu com Museu de Ciències Naturals de Barcelona (MCNB). Col·lecció de mol·luscs de Miquel Bech i Taberner
MCNB. Col. Bech
Descripció Col·lecció de mol·luscs continentals del malacòleg català Miquel Bech i Taberner (1919-2006), donada al Museu de Ciències Naturals de Barcelona el 2009. La col·lecció constitueix el testimoni material de la seva aportació a la malacologia, concretada en nombroses publicacions científiques, la descripció de nous tàxons, i diverses col·laboracions amb altres malacòlegs i institucions. Consta d'uns 29200 espècimens preservats en sec, agrupats en 3144 lots, i pertanyents a unes 450 espècies. Més del 95% dels lots corresponen a gastròpodes, fonamentalment fauna terrestre; la resta està formada per bivalves d'aigua dolça. La cobertura geogràfica s'estén principalment a l'Espanya peninsular (92% dels lots), i sobretot a Catalunya, d'on prové el 62% dels lots de tota la col·lecció. També s'inclouen mostres de les Illes Balears, Illes Canàries i Marroc, així com d'altres territoris.
Bona part dels espècimens foren recol·lectats i identificats pel propi Bech; entre els recol·lectors hi trobem nombroses aportacions, també de tècnics i col·laboradors del Museu, institució amb la que mantingué un estret vincle. La col·lecció inclou 28 lots d'espècimens tipus (334 individus), la majoria corresponents a tàxons descrits per l'autor, principalment de les famílies Chondrinidae, Hydrobiidae i Hygromiidae.
Tota la col·lecció registrada, documentada i informatitzada a nivell de lot d'espècimens. Les dades de la col·lecció poden consultar-se en línia a través del web del Museu de Ciències Naturals de Barcelona.
Procedència La formació de la col·lecció corre paral·lela a l'activitat científica de l'autor, materialitzada en nombroses publicacions i col·laboracions amb altres malacòlegs i institucions. Al marge de les recol·leccions efectuades pel propi Bech, hi trobem gran quantitat de material proporcionat per diferents recol·lectors i col·legues (prop d'un centenar de noms), entre ells Carles Altimira, Jacint Altimiras, Josep Vicent González, Francesc Español, Guillem Fernández, Montserrat Gorchs, Yolanda Manga o Arturo Valledor. La seva vinculació amb el Museu el va portar a col·laborar activament amb la institució; recíprocament, hi trobem mostres donades a la col·lecció Bech per col·laboradors del Museu, com Vicenç Bros, Jordi Cadevall, Albert Orozco i Jordi Nebot (adscrits al Departament d'Invertebrats no Artròpodes), i Lluís Auroux, Oleguer Escolà o Florentí Fadrique, aquests últims com a recol·lectors d'espècimens associats a hàbitats subterranis, principalment de Catalunya i el Marroc.
Especialment valuosos són es espècimens tipus de la col·lecció (un total de 28 lots i 334 individus), corresponents a una vintena de tàxons, la majoria descrits pel mateix Bech.
La col·lecció va ser donada al Museu per la seva família l'any 2009, procedint immediatament al registre, documentació i informatització dels lots, que es completà al cap de dos anys. La revisió dels tipus ha estat efectuada poc després pel malacòleg Alberto Martínez-Ortí.
Una part dels espècimens s'han utilitzat en la formació de la col·lecció de referència del Museu de mol·luscs de Catalunya, projecte actualment en curs; d'altres s'exhibeixen a “Illa de Ciència” dedicada a la classificació i nomeclatura de l'actual exposició permanent del Museu Blau.
Les dades de la col·lecció poden consultar-se en línia a través del web del Museu de Ciències Naturals de Barcelona. La bibliografia científica de Miquel Bech està disponible per a la seva consulta en aquest departament.