Guia de fons i col·leccions


Col·lecció de mol·luscs marins de les Illes Balears

Nom Col·lecció de mol·luscs marins de les Illes Balears
Nom alternatiu MCNB. Col. mol·luscs marins Balears
Citeu com Museu de Ciències Naturals de Barcelona (MCNB). Col·lecció de mol·luscs marins de les Illes Balears
MCNB. Col. mol·luscs marins Balears
Descripció Col·lecció de mol·luscs marins procedents de les Illes Balears, formada per conquilles en sec (99% dels lots) i organismes sencers preservats en alcohol etílic de 70º. Consta d'uns 64500 elements agrupats en 3300 lots. La col·lecció inclou representats de les classes Gastropoda, Bivalvia, Cephalopoda, Polyplacophora i Scaphopoda, amb domini de les dues primeres (98% dels lots, en conjunt). Les mostres preservades en líquid corresponen a cefalòpodes i gastròpodes. Àmplia cobertura taxonòmica per als gastròpodes i bivalves. L'abast geogràfic s'estén les illes principals (Mallorca, Menorca, Eivissa, Formentera i Cabrera) així com a altres illes menors i illots de l'arxipèlag.
Una part del material pertany a les col·leccions històriques del Museu (col·lecció fundacional de Francesc Martorell i col·leccions d'Artur Bofill, Joan Baptista d'Aguilar-Amat, Joan Rosals, Reial Acadèmia de les Ciències i Arts de Barcelona, i Baltasar Serradell, entre d'altres). Entre les aportacions més recents hi destaquen les col·leccions de Joan Rosal i Sagalés i Luis Gasull Martínez, aquesta última especialment rellevant tant des del punt de vista qualitatiu com quantitatiu (al voltant del 65% dels lots de mol·luscs marins de les Balears).
Tota la col·lecció registrada, documentada i informatitzada a nivell de lot d'espècimens. Les dades d’una part de la col·lecció poden consultar-se en línia a través del web del Museu de Ciències Naturals de Barcelona i del portal GBIF. Una representació de la col·lecció ha estat exhibida a les exposicions permanents del Museu.
Procedència Les mostres més antigues pertanyen a la col·lecció conquiliològica de Francesc Martorell i Peña, com a part de la col·lecció fundacional del Museu Martorell (1879). Les col·leccions d’Aguilar-Amat, Artur Bofill i Joan Rosals, que representen un increment notable dels fons del Museu (entre 1917 i 1920), aporten també una quantitat significativa de fauna marina de les Balears. A aquelles s'afegeix el material procedent d’altres col·leccions històriques ingressades posteriorment: hi destaquen les de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona (cedida en dipòsit al Museu en 1925) i la col·lecció de Baltasar Serradell (1931). La col·lecció de la Reial Acadèmia inclou donacions de Eusebio Mas i José Moll, entre d'altres. Cal assenyalar també les aportacions efectuades per col·laboradors i altres fonts d’ingrés vinculades amb el Museu (Marià Ferrer Bravo, Enric Gros, Josep Maluquer o Santiago Novellas). Els exemplars més antics preservats en líquid formen part dels fons de la Secció Oceanogràfica, organitzada a principis de 1917.
Sota la direcció d’Artur Bofill i Poch primer (1891-1929), i de Joan Baptista d’Aguilar-Amat després (1929-1936), la secció de malacologia experimenta un procés de reorganització dels seus fons, amb la integració de les col·leccions i la revisió de la nomenclatura, tot i conservant les etiquetes originals.
Entre les aportacions més recents destaca la col·lecció de Joan Rosal i Sagalés, ingressada l'any 2000, i especialment la col·lecció de Luis Gasull Martínez, ingressada l'any 1983, amb Rosario Nos com a directora del Museu. Aquesta última col·lecció ha enriquit de manera considerable els fons de fauna marina de les Balears, i actualment representa al voltant del 65% de tots els seus lots. Des de 1997 el conservador del departament d’Invertebrats no Artròpodes és Francesc Uribe; al llarg d’aquesta etapa s’ha completat l’inventari i la informatització de la col·lecció a nivell de lot d’espècimens.