Guia de fons i col·leccions


Mol·luscs marins de la col·lecció Luis Gasull

Nom Mol·luscs marins de la col·lecció Luis Gasull
Nom alternatiu MCNB. Col. Gasull mol·luscs marins
Citeu com Museu de Ciències Naturals de Barcelona (MCNB). Mol·luscs marins de la col·lecció Luis Gasull
MCNB. Col. Gasull mol·luscs marins
Descripció Conjunt format per conquilles de mol·luscs marins procedents de la col·lecció de Luis Gasull Martínez. Consta d'uns 64000 elements agrupats en 2650 lots. La col·lecció inclou material de les classes Gastropoda, Bivalvia, Scaphopoda i Cephalopoda, les dues últimes molt minoritàries, representades per 30 i 3 lots, respectivament. Àmplia cobertura taxonòmica per a les classes Gastropoda i Bivalvia. L'abast geogràfic s'estén a la costa mediterrània i de l'Atlàntic oriental, amb domini de la fauna de la costa mediterrània occidental, i en particular de les illes Balears. Tota la col·lecció registrada, documentada i informatitzada a nivell de lot d'espècimens. Les dades de la col·lecció poden consultar-se en línia a través del web del Museu de Ciències Naturals de Barcelona i del portal GBIF.
Procedència Aquest conjunt de mostres formen part de la col·lecció del malacòleg Luis Gasull Martínez (1918-1982) que inclou tant fauna continental com marina. La major part del material de la col·lecció marina va ser recol·lectat i determinat pel propi autor, tot i que trobem aportacions puntuals d'altres fonts, com Antonio Cobos, R. Galiana, G. Mateu, B. Mercadal i Laboratori Oceanogràfic.
La col·lecció i la biblioteca malacològica de l'autor foren donades l'any 1983 per la seva vídua Claudina Trenkle Bonsoms, amb Rosario Nos com a directora del Museu. Amb aquest motiu tingué lloc la presentació d'una mostra de la donació i de la publicació del "Cataleg dels llibres de Malacologia cedits per Lluís Gasull i Martínez (1918-1982) al Museu de Zoologia".
Des de 1997 el conservador del departament d’Invertebrats no Artròpodes és Francesc Uribe; al llarg d’aquesta etapa s’ha completat l’inventari i la informatització dels fons de la col·lecció a nivell de lot d’espècimens.