Guia de fons i col·leccions


Col·lecció de mol·luscs continentals ibero-balears

Nom Col·lecció de mol·luscs continentals ibero-balears
Nom alternatiu MCNB. Col. mol·luscs continentals ibero-balears
Citeu com Museu de Ciències Naturals de Barcelona (MCNB). Col·lecció de mol·luscs continentals ibero-balears
MCNB. Col. mol·luscs continentals ibero-balears
Descripció Col·lecció de mol·luscs continentals procedents de la península Ibèrica i illes Balears, formada per conquilles en sec (91% dels lots) i organismes sencers preservats en alcohol etílic de 70º i 100º. Consta d'uns 355000 exemplars agrupats en 28250 lots, dels quals 220 corresponen a espècimens tipus. La col·lecció inclou bivalves i gastròpodes terrestres i d'aigua dolça, amb domini de la fauna de gastròpodes terrestres.
Una part del material pertany a les col·leccions històriques del Museu (col·lecció fundacional de Francesc Martorell i col·leccions d'Artur Bofill, Joan Baptista d'Aguilar-Amat, Joan Rosals, Reial Acadèmia de les Ciències i Arts de Barcelona, Manuel de Chía, José Giner, Baltasar Serradell i Institut Jaume Balmes, entre d'altres). També hi trobem abundant material procedent de col·laboradors i altres fonts d'ingrés vinculades al museu. Més recentment han ingressat les col·leccions dels malacòlegs Luis Gasull i Miquel Bech, així com les mostres recol·lectades per Oleguer Escolà, la majoria associades a ambients subterranis.
La col·lecció compta amb una bona representació de la fauna de Catalunya (prop del 60% del lots), País Valencià, i Illes Balears. Àmplia cobertura taxonòmica. Al voltant del 95% dels lots de la col·lecció s'han registrat, documentat i informatitzat. Les dades d’una part de la col·lecció poden consultar-se en línia a través del web del Museu de Ciències Naturals de Barcelona i del portal GBIF. Els ingressos recents, resultat de les campanyes de recol·lecció i projectes de recerca actuals, incrementen la proporció de material en líquid a fi de conservar l'anatomia interna. Una representació de mol·luscs continentals ibero-balears ha estat exhibida a les exposicions permanents del Museu; actualment s'exhibeix al Museu Blau un conjunt format per uns 50 lots, en sec i en líquid.
Part important d'aquesta col·leció és el resultat d'una tasca continuada de recol·lecció i estudi portada a terme per malacòlegs de la talla d'Artur Bofill, Joan Baptista d'Aguilar-Amat, Luis Gasull o Miquel Bech, principalment en el camp de la taxonomia i la faunística.
Procedència Les primeres mostres pertanyen a la col·lecció conquiliològica de Francesc Martorell i Peña, com a part de la col·lecció fundacional del Museu Martorell (1879). Les col·leccions de Joan Baptista d'Aguilar-Amat, Artur Bofill i Joan Rosals, que representen un increment notable dels fons del Museu (entre 1917 i 1920), aporten també una quantitat important de mol·luscs continentals ibero-balears. A aquestes s'afegeix el material procedent d’altres col·leccions històriques ingressades posteriorment: hi destaquen les de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona (cedida en dipòsit al Museu en 1925), i les col·leccions de Manuel de Chía (1923), Baltasar Serradell (1931), José Giner (1932) i Institut Jaume Balmes (1936). La col·lecció de la Reial Acadèmia inclou donacions, entre d'altres, d'Artur Bofill, Eduard Cháquert i José María Salvañá. Cal esmentar a més les aportacions efectuades per col·laboradors i altres fonts d’ingrés vinculades amb el Museu (Ascensi Codina, Francesc Español, Carme Gelabert, Enric Gros, Friedrich Haas, Marià Ferrer Bravo, Pius Font i Quer, Santiago Novellas, i d’altres).
Sota la direcció d’Artur Bofill i Poch primer (1891-1929), i de Joan Baptista d’Aguilar-Amat després (1929-1936), la secció de malacologia experimenta un procés de reorganització dels seus fons, amb la integració de les col·leccions i la revisió de la nomenclatura, tot i conservant les etiquetes originals.
Entre les aportacions més recents destaquen la col·lecció de Luis Gasull (ingressada l'any 1983, amb Rosario Nos com a directora del Museu), les mostres recol·lectades per Oleguer Escolà (corresponents a fauna associada a ambients subterranis), i la col·lecció de Miquel Bech, ingressada l'any 2009.
Part important de la col·leció és el resultat de la recerca portada a terme per malacòlegs de la talla d'Artur Bofill, Joan Baptista d'Aguilar-Amat, Luis Gasull o Miquel Bech. La col·lecció ha estat també estudiada per altres investigadors com Edmund Gittenberger, Alberto Martínez-Ortí o Cristian Altaba. La producció científica d’aquest i altres autors s’ha materialitzat en nombrosos treballs de recerca faunística i taxonòmica, que inclou espècimens tipus dipositats a la col·lecció.
Des de 1997 el conservador del departament d’Invertebrats no Artròpodes és Francesc Uribe. Al llarg d’aquesta etapa s’ha completat l’inventari i la informatització dels fons de la col·lecció a nivell de lot d’espècimens; en el camp de la recerca hi destaquen els estudis sobre biodiversitat i ecologia, orientats en bona part a la gestió d'espais naturals a Catalunya, amb la participació dels malacòlegs Vicenç Bros, Jordi Cadevall, Elisabeth Hernández, Jordi Nebot i Albert Orozco.