Guia de fons i col·leccions


Col·lecció d'espècimens tipus de mol·luscs

Nom Col·lecció d'espècimens tipus de mol·luscs
Nom alternatiu MCNB. Col. tipus mol·luscs
Citeu com Museu de Ciències Naturals de Barcelona (MCNB). Col·lecció d'espècimens tipus de mol·luscs
MCNB. Col. tipus mol·luscs
Descripció Col·lecció d'espècimens tipus de mol·luscs formada per conquilles en sec (95% dels lots) i organismes sencers preservats en alcohol etílic. Consta d'uns 2250 exemplars pertanyents a 128 tàxons, agrupats en 236 lots. La col·lecció inclou fauna terrestre i d'aigua dolça de diferents grups de gastròpodes, per bé que hi dominen els representants de les famílies Chondrinidae i Hygromiidae (en conjunt més del 60% del lots).
L'abast geogràfic s'estén a la Península Ibèrica (gairebé el 80% dels lots de la col·lecció), Illes Balears (17%), Marroc i Illes Canàries. Pel que fa a la Península, hi domina la fauna de Catalunya (poc menys del 50% dels lots de la col·lecció), seguida de la del País Valencia, Aragó i resta de territoris. Els lots més antics pertanyen a les col·leccions històriques del Museu com ara les d'Artur Bofill, Joan Baptista d'Aguilar-Amat, Joan Rosals i Manuel de Chía, entre d'altres. Posteriorment s'han incorporat tipus procedents de les col·leccions de Luis Gasull i Miquel Bech. Les mostres més recents han estat donades al Museu per malacòlegs de diverses institucions i centres de recerca, de dins i fora d'Espanya.
Tota la col·lecció registrada, documentada i informatitzada a nivell de lot d'espècimens. La col·lecció pot consultar-se en línia a través del web del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, de l'espai de consulta Wikicollecta (web Bioexplora) i del portal GBIF, així com a través dels catàlegs de tipus fins ara publicats. Els espècimens tipus de la col·lecció de mol·luscs han estat incorporats a ZooBank (registre oficial de nomenclatura zoològica).
Procedència La formació de la col·lecció de tipus de mol·luscs s'inicia a finals de la dècada de 1990, com a línia prioritària dins del Departament d'Invertebrats no Artròpodes, sota la direcció de Francesc Uribe.
Hi trobem material en sec de col·leccions històriques com les d'Artur Bofill, Joan Baptista d'Aguilar-Amat, Joan Rosals, Manuel de Chía, i Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona. Aquestes col·leccions, amb els seus corresponents espècimens tipus, van quedar fusionades com a resultat de la reorganització de la secció de malacologia del Museu, sota la direcció d’A. Bofill i Poch primer (1891-1929), i de J. B. d’Aguilar-Amat després (1929-1936). La localització, segregació, documentació i revisió de les sèries típiques han estat part fonamental de l'organització posterior de la col·lecció de tipus. La validació dels tàxons i la introducció d'actes nomenclaturals ha comptat amb la participació de malacòlegs com Edmund Gittenberger (revisió dels Chondrinidae a la dècada dels 70) i més recentment Alberto Martinez-Ortí.
Altres fonts importants d'ingrés han estat les col·leccions de Luis Gasull i Miquel Bech (autors de la majoria dels nous tàxons inclosos), que han seguit un procés semblant quant a la gestió dels seus tipus. Les aportacions més recents inclouen donacions de tàxons descrits per Cristian R. Altaba, Jordi Corbella, Serge Gofas, Bas Kokshoorn, Alberto Martínez-Ortí, Carlos Prieto y Ana Isabel Puente, entre d'altres (amb mostres en sec i en líquid).
La col·lecció de tipus inclou mostres recol·lectades als llarg de les campanyes de recol·lecció clàsiques del Museu a les valls pirenenques i al Marroc Occidental.
La difusió de la col·lecció s'ha efectuat a través del web del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, de l'espai de consulta Wikicollecta (web Bioexplora) i del portal GBIF, així com a través dels catàlegs de tipus fins ara publicats. Els espècimens tipus han estat incorporats a ZooBank (registre oficial de nomenclatura zoològica).